BILO DA SU IZ OVOG ili iz prošlih života mi imamo skup iskustva koja teže oslobađanju.

A najčešće su u ovom životu ponavljanja prošlih, kako nam sam princip karme nalaže, ukoliko ih se nismo oslobodili – ponavljanje je konstantna prilika za promenu.

Prirodan tok života jeste da reka teče. Kada stavimo branu jasno je šta se dešava…

Naš organizam ima svoj sistem odbrane od pucanja brane a to je zaboravljaje. To je slobodan prostor oko korita reke gde voda odlazi… Zaboravljaje nam pomaže da brana ne pukne ali nam brana i dalje blokira protok… Zaboravljanje nam olakšava i pomaže ali nam istovremeno oduzima kapacitet sećanja kao takav te je jedini način da se brane oslobodimo taj da upotrebimo AKTIVNO SEĆANJE.

U šamanizmu se takavo pomeranje brane radi protoka iskustava umesto zakucavanja na jednom mestu zove “pomeranje zbirne tačke”.

Tehnika kojom se to radi je upravo AKTIVACIJA SEĆANJA. Danas je to takozvani shadow work Iliti sesti sa svojim senkama, pogledati tamo gde nas je strah da gledamo. Suština toga jeste da kada pogledamo ta iskustva potom ih i “predamo” iliti otpustimo.

Prema šamanizmu takođe mi smo dobili život kao priliku da prozivimo iskustva i ta iskustva predamo “velikom moru svesti”. Ukoliko ih zadržavamo za sebe, iz bilo kog ličnog razloga… Potiskivanja, strahova, egocentričnog nasladjivanja… Šta god… Zadržavajući svoja iskustva mi kočimo životni protok – Samsaru – točak života.

I zato je potrebno Aktivno Sećanje da bi se Zbirna tačka pomerala napred, da bi reka tekla, da bismo živeli u sadašnjem trenutku mi koristimo tehniku aktivnog sećanja sa ciljem da se oslobodimo vezanosti za ta iskustva. Tada nam ostaju samo ona iskustva koja su nam na našem putu potrebna jer upravo to je Zbirna Tačka – ali ona kao takva nikada ne stoji u mestu, uvek pomerala napred, da bi reka tekla, da bismo živeli u sadašnjem trenutku mi koristimo tehniku aktivnog sećanja sa ciljem da se oslobodimo vezanosti za ta iskustva. Tada nam ostaju samo ona iskustva koja su nam na našem putu potrebna jer upravo to je Zbirna Tačka – ali ona kao takva nikada ne stoji u mestu, uvek se pomera. Ukoliko smo je svesni, svoje zbirne tačke, mi tada možemo da tečemo. Da oslobadjamo karmičke dugove i svojim postojanjem pomažemo kolektivnoj svesti. Slobodni od vezanosti mi ostajemo umrezeni sa svim onim što nam je potrebno.

Share This